­

Sałatka szpinakowa

July 04, 2013

Dziś w treningu luka więc znalazłam chwilę na przygotowanie sałatki.
Przepis bardzo prosty (dzięki Przyjaciółko!) a smak wyjątkowy!

No i przy okazji zdrowieTe zielone liście obfitują w witaminy, składniki mineralne. Znajdziemy tu potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten, witaminy z grupy B, antyoksydanty (luteinę, neoksantynę, kwercetynę). Zawartość kalorii - znikoma.



Składniki:

  • opakowanie szpinaku baby
  • kilka suszonych pomidorów
  • roladka koziego sera
  • migdały (mogą być już poszatkowane, można je lekko podprażyć)
  • ocet balsamiczny
  • pieprz



Wykonanie:

  1. Szpinak umyć i odsączyć, przełożyć do miski
  2. Roladkę sera pokroić w kostkę, suszone pomidory w paski - dorzucić do miski
  3. Migdały pokruszyć i dorzucić do szpinaku
  4. Dodaj pieprz, odrobinę oleju z pomidorów suszonych, octu (sporo, najlepiej próbować)
  5. Wymieszać i gotowe!
Opcjonalnie można dodać świeże pomidory i oliwki.







MNIAM! :)

You Might Also Like

2 comments

  1. Można też dodać orzeszki pinii zamiast migdałów w innej wersji :) Pyszniutka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Też tak pomyślałam, ale jeszcze nie próbowałam. No i jest różnica cenowa :/ Dzięki!

      Delete

Subscribe