Sałatka szpinakowa
July 04, 2013Dziś w treningu luka więc znalazłam chwilę na przygotowanie sałatki.
Przepis bardzo prosty (dzięki Przyjaciółko!) a smak wyjątkowy!
No i przy okazji zdrowie! Te zielone liście obfitują w witaminy, składniki mineralne. Znajdziemy tu potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten, witaminy z grupy B, antyoksydanty (luteinę, neoksantynę, kwercetynę). Zawartość kalorii - znikoma.
Składniki:
- opakowanie szpinaku baby
- kilka suszonych pomidorów
- roladka koziego sera
- migdały (mogą być już poszatkowane, można je lekko podprażyć)
- ocet balsamiczny
- pieprz
Wykonanie:
- Szpinak umyć i odsączyć, przełożyć do miski
- Roladkę sera pokroić w kostkę, suszone pomidory w paski - dorzucić do miski
- Migdały pokruszyć i dorzucić do szpinaku
- Dodaj pieprz, odrobinę oleju z pomidorów suszonych, octu (sporo, najlepiej próbować)
- Wymieszać i gotowe!
Opcjonalnie można dodać świeże pomidory i oliwki.
MNIAM! :)
2 comments
Można też dodać orzeszki pinii zamiast migdałów w innej wersji :) Pyszniutka!
ReplyDeleteTeż tak pomyślałam, ale jeszcze nie próbowałam. No i jest różnica cenowa :/ Dzięki!
Delete