Trzy filary zdrowia

September 01, 2013

mgr Jacek Kucharski

Od czego zależy nasz stan zdrowia? To pytanie postawił sobie i nam mgr Jacek Kucharski w czasie wykładu  zorganizowanego przez Anię healthyplanbyann.pl.

Pan Jacek nie chce mówić o sobie dietetyk. Kształci się jednak w tym kierunku i "naprawia" ludzi - zwykłych i sportowców. Dodatkowo uczy również wychowania fizycznego w liceum.

Wykład miał być wprowadzeniem do całego cyklu (trzymam kciuki za kolejne spotkania). Prowadzący poruszył wiele kwestii - większość, póki co, tylko zasygnalizował. Przekazuję Wam kilka najważniejszych myśli i trochę zasad. Pewnie stwierdzicie, że większość z nich jest oczywista i słyszeliście już to wszystko tysiąc razy, ale warto czasem wiedzę usystematyzować i uzyskać potwierdzenie od fachowca :)

* tylko ok. 20% stanu naszego zdrowia to geny, cała reszta to wynik naszego stylu życia
* najważniejsze są trzy filary: odżywanie, aktywność ruchowa, sposób myślenia
* nie ma jednej, uniwersalnej diety dla wszystkich a każda dieta jednostronna jest zła
* nasze ciało się "wymienia" - i to jest bardzo dobra wiadomość
* trzeba obserwować własny organizm - trzeba nauczyć się odczytywać znaki, jakie nam daje

ODŻYWANIE

  • ważna jest urozmaicona dieta
  • najważniejsze jest "jak" a dopiero potem "co"
  • posiłki powinny dodawać nam energii, nie ją odbierać
  • nie spożywaj na raz tłustego i kwaśnego
  • nie jedz owoców na deser
  • nie łącz mięsa z nabiałem
  • nie łącz mięsa z węglowodanami (ziemniaki, kasza, ryż, makaron)
  • węglowodany najlepiej spożywać na starcie
  • nie popijaj posiłków, lepiej nie popijać również w trakcie jedzenia
  • nigdy nie popijaj zimnymi napojami - zwłaszcza ciepłych posiłków
  • nie objadaj się, ale też się nie głodź
  • nie pojadaj między posiłkami
  • warzywa zjadaj blanszowane bądź gotowane - surowe zwykle trudniej strawić (ale to trzeba sprawdzić na sobie)
  • nie łącz owoców z mlekiem
  • herbatę pij ok. pół godziny przed i po posiłku
  • odmawiaj posiłków, które Ci nie służą
  • jedz jak najwięcej ciepłych posiłków - zwłaszcza na śniadanie
  • nie spożywaj owoców południowych - zwłaszcza w zimie; generalnie najlepiej jeść te owoce, które akurat dojrzewają i tam gdzie dojrzewają
  • używaj przypraw
  • nie bój się tłuszczów - zwłaszcza tych dobrych, pamiętaj o tym, żeby ich nie palić
  • jedz, kiedy odczuwasz głód
  • dbaj o jakość pożywienia
  • przeżuwaj wszystko bardzo dokładnie
  • wyzbywaj się złych nawyków w czasie gotowania (wiecie, że herbata z cytryną jest szkodliwa bo zatruwa organizm aluminium?; omijaj produkty, które mają nienaturalną datę ważności :) )
Warto pomyśleć o SUPLEMENTACJI - mam nadzieję, że dowiem się o tym nieco więcej.

AKTYWNOŚĆ RUCHOWA
  • jest ważna dla każdego człowieka - starszego i młodszego, kobiety i mężczyzny
  • odgrywa bardzo dużą rolę na rozwój układu nerwowego u dzieci/młodzieży i jego funkcje u dorosłych
  • zwiększa ukrwienie organizmu, dotlenia
  • jest jedynym sposobem na odżywienie tkanek nieukrwionych
  • aktywuje układ limfatyczny
SPOSÓB MYŚLENIA
  • nie można zaniedbywać tej sfery - ważne jest pozytywne nastawienie!
  • warto znaleźć źródła motywacji (np. blog Ani i mam nadzieję, że mój również :) )
  • UŚMIECHAJCIE SIĘ!!!
Trochę przeraża myśl, że chyba nikt nie jest w stanie przestrzegać wszystkich zasad, czyha na nas bardzo dużo pułapek a nasz organizm często zmienia zdanie. Mimo wszystko wykład był bardzo pozytywny i najważniejsze co dla mnie z niego wynika, to: warto znać dobre trzy zasady zdrowia i zawsze słuchać siebie!

A teraz lecę na wspólny trening z Anią i Adą. 

You Might Also Like

2 comments

  1. Żałuję, że nie miałam okazji słuchać tego na żywo, ale po Twoim opisie stwierdzam, że ma rację.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeśli dobrze pójdzie, wykładów będzie więcej! Skuś się na kolejny :)

      Delete

Subscribe